Friday 2 April 2010

körkérdés: fényképezőgép

Ti milyen gépet használtok? Mennyire használjátok ki a lehetőségeit/csak alapkattingatásra használjátok? Meg vagytok elégedve vele? Mennyire tartjátok fontosnak egy blognál a jó képet, mint szövegmelléklet? Inkább szép legyen, vagy inkább informatív?

Most egy Olympos C-725 UZ gépet használok, de már nagyon szeretnék egy jobbat, okosabbat. Sokat kell játszani vele és megismerni, hogy képes legyek vele fotózni, netán jól. Néha rettentően fel tud bosszantani, pl. mikor nem talál fókuszt és úgy dönt, hiába nyomogatom a gombot, nem akar ő fotózni. Pillanatelkapásnál ez rettentóen idegesítő tulajdonsága.
Már elég jól ismerem, mindenféléket próbálgattam rajta záridőtől kezdve a fotósorozatig... A video nagyon rossz minőséget ad, de igazán nem feltétel nálam, hogy a fényképezőgép tudjon felvenni is.
Utólag sajna meg kell kicsit a képeket pofozni, mert a színmérése nem az igazi. Nem emlékszem, hogy mindig is ilyen volt, vagy sem, de most keveset mér a vörösből és a zöldből is...

A blogoknál nagyon szeretem a képeket nézgeteni. Nagyon fel tudja dobni az írást! De ha a személy, akinek a blogját olvasgatom: alapból kedves nekem, fotó nélkül is olvasom minden szavát. Szóval: a fotó csak plussz. Informatív fotókat akkor keresek, ha én is szeretnék hasonlót alkotni - de egyébként az esztétikára utazok :D

14 comments:

Aranyalma said...

Szia! Nagyon jó témát feszegetsz...
Nekem is Olympusom van, ha jól nézegetem a gépet, C-4000. Régi fajta, ezért néha már beragadnak a gombjai, de alapvetően nagyon ügyes gép. Szeretem rajta próbálgatni a lehetőségeket (van is mit), kísérletező fajta vagyok, bár nehezen barátkozom az újdonságokkal. A zoomja nem erőssége, de tiszta képeket készít és jó minőségben (régisége miatt már nem tudunk kiegészítőket venni hozzá). Egyéb tulajdonságairól neten lehet nézelődni, de tud mindent, ami kell.
Nem szeretem, ha egy gép többfunkciós, mert az "egyik fele" biztos, hogy nem működik tökéletesen. Vagyis ha fényképezőgép, akkor legyen az, és ne video. A miénk is tud mozgóképet rögzíteni, de nem használjuk ezt a tulajdonságát (ugyanígy vagy mosó- vagy szárítógép, de ez abszolút privát vélemény).

Mint minden gép, arra való, hogy ne csak használják, hanem jól használják, ez nemcsak esztétika, de élettartam kérdése is. Hogy érthető legyek, és ha már említettem, legyen ez a mosógép példája. A sok program a sokféle textíliának való, nem azért "tették bele", hogy összezavarja az elfoglalt háziasszonyokat. Vagy az autó sebességváltóját is pontosan kell tudni használni.

Ezért ha fényképről van szó, a szép kivitelezésen túl legyen kellően informatív, egyértelmű, mindenféle sallangtól mentes. Erre törekszem a képeimnél. Ha nem saját képet választok, akkor is ez a szempont. Való igaz, egy blognál nem ez a legfontosabb, de egy jó fotó vagy kollázs mindenképpen szemet szúr, netán gyönyörködtet.
De elsősorban nem a jó kép, hanem a jó képre való igény kell, hogy megszülessen, a többi már csak tanulás kérdése.

csirkemell said...

Nem tudom mennyit akarsz belefektetni egy új gépbe, de ha sokat használod, és szeretsz fotózni, és szép képeket akarsz, akkor egy tükörreflexes gépre áldozz. Nekem is az lenne álmaim netovábbja. Egy kompakt ultrazoomos csodamasina se lesz olyan jó, mint egy középszintű tükrös gép. :o) Szerintem. :o)

helen said...

Oh, hát álmaim gépe egyelőre: Canon 5000d... :S

hortenzita said...

Hátha kapsz egy álmaid gépét ma...
Boldog születésnapot!

pinya kolada said...

Ma van a szülinapod? Happy Birthday!

pinya kolada said...

Hogy a kérdésre is válaszoljak :): Olympus FE 140-t (http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6055.html) használok. Anno egyszerüen kezelhetö és olcsó gépre vágytam, amivel lehet párat "lödözni", anélkül, hogy elötte percekig be kellene állítani. Csináltam sok jó képet, többnyire a szép napos idöt "szereti". Zoommal, és zárt térben kevés fénynél nem annyira meggyözö, diszkóban töksötétben viszont bizonyított :)))) Manapság tükörreflexesre vágyom.
Szeretem egy blogban a képeket! És nem is kell tökéletesnek lenniük...

kacsintosnyul said...

még mindig szülinapod van :) BOLDOGAT !!! :)

amúgy tükörreflex, kis fényerejű obi. nikon, canon, ezekből nyugodtan vehetsz megbízható kézből használtat. továbbá pentax.
de szerintem olyan jó szemed van, egy eldobható kodakkal is csodát alkotsz :)

Virág said...

Én is eg ytükörrefelxes mellett tenném le a voksom. Hidd el, megéri, és manapság szerencsére már elérhető az áruk (néhány éve még fél millió körül volt csak egy váz használtan).
Leírhatatlan a különbség. Mondjuk nem árt hozzá egy jobb objektív is, de már a kittel kaphatók is lényegesen élvezhetőbb képeket csinálnak egy kompakthoz képest.

Remélem, gyertyafújáskor nme sokat gondolkodtál! ;o)))
Boldog szülinapot!!!

helen said...

Hát, hajtottunk fényképezőgére, de végül nem jutottunk dúlőre. Most ezernyi dolog van, amire költeni kellene, főleg egy nagy közös cél érdekében... így lehet, hogy le kell mondanom róla. De nem sokáig :) Már teszem félre a kis beeső pénzecskéket, és pakolom ahhoz, amit eredetileg szántunk a gépre.

Kacsintosnyul, te kegyeshazugságon lettél rajtakapva :) De mivel születésnapom van, megbocsátok ;) :D

Köszönöm mindenkinek a köszöntést :) Jól esett!

Fércművek said...

Hepi börszdéj!

Én még nem nagyon mélyedtem el benne, de azért imádom az összekuporgatott Canon 450 D-met. :)

Kreativmano said...

BOLDOG SZÜLINAPOT!!!

A gépről: csatlakoznék az előttem szólókhoz, fontos a jó kép, és a legjobb egy tükörreflexes gép lenne, viszont azt is meg kell vallani, hogy nagyon jó szemed van a fotózáshoz, és ez bizony tökéletesen gépfüggetlen (vagyis láttam én már olyan vérprofi fotót ami eldobható géppel készült, de olyan pocsék képeket is amiket 700 ezer forintos géppel sikerült elkövetni).

Sajnos a digitális gépek nem örökéletűek...én most egy Nikon D60-al nyomulok amivel többé-kevésbé elégedett vagyok, de ha összehasonlítom a több mint 30 éves analóg tükörreflexes Canon AE-1-emmel....háááát...annak a közelébe se léphet!

jusztifoto said...

szia
én is azt tudom javasolni hogy mindenképp tükörreflexes én Canonos vagyok mint már írtam neked, de van egy analóg tükörreflexes Nikonom is azt is imádtam mikor azt használtam. nem kell a legdrágább gép sztem elég az alapok közül választani és egy jobb obi. :))

Jucuu said...

Én canon 350d-vel fotózok, tehát én is a tükörreflexes gépre adnám a voksom, de szerintem egy jó objektív is ugyanilyen fontos. Érdemes utánanézni ennek is, ugyanis sokszor a géphez adott objektívvel akkor jár jobban az ember, ha otthagyja a boltban...
És boldog szülinapot így utólag is!!

Barbi said...

Szerintem egy fotó legyen informatív, de az szépen tálalva. Legalábbis egy kreatív blogban ez nagyon fontos. Én egy Fuji FinePix A820 gépecskét használok. Bár közel sem profi fényképezőgép, szeretem és azt hiszem elég jól ki is használom már a csekélyke tudását. Végül is nem a fotószenvedélyünk miatt vettük, hanem családi szösszenetek megörökítésére. Egyedül a tölthető elemeinkkel nem vagyok kibékülve. Elég gagyik, gyorsan megadják magukat. Videózni Ábelt szoktuk, nem a legjobb a minősége, de ahhoz, hogy 20 év múlva röhöghessünk megfelel. Szóval nekem jól dolgozik a masina, de legfőbb tényező szerintem a napfény! Ha az van, egészen szép fotók jönnek össze. No és igen, a jó fókuszálás. Főleg közeli fotóknál. Van, akiknek ez nem megy. A Te fotóid nagyon szépek és igényesek, főleg a mackóknál! Ezer éve szeretném elkészíteni a fotódobozt, amit az egyik turmixodban láttam. Egyszer... :D