Tuesday 3 August 2010

Pattogós játék

Mademoiselle hozzámvágott egy labdát, vagyis könyvet, vagyis könyvlistát, vagyis ... összezavarodtam :D

írjál ki tíz plusz egy könyvet, amiket te már olvastál, de ajánlanád a többieknek. nevezz meg öt bloggert, akinek kíváncsi vagy a véleményére, linkeld be őket, és hagyj nekik üzenetet a blogjukban. jó olvasást.

***

Vicces ez a játék, mert épp akkor jött, amikor válogatom a könyveimet, amik első körben jönnek velem. Nem fontossági sorrend, ez csak egy lista, ok?

- József Attila összes. Mert őt szeretem olvasni.
- Jane Austen: Büszkeség és balítélet. Mert nem bír lerágott csont lenni nálam. Home sweet home érzését adja lelkemnek.
- G. Hajnóczy Róza: Bengáli tűz. Mert szeretem az útikönyveket, és szeretem az idegen kultúrákat és népeket, és ez a könyv magyar szemmel nézi Indiát, ami teljesen lenyűgözött.
- Meyer, Stephenie: Twilight. Mert valamit mutatott bennem, ami új volt számomra.
- Márai Sándor: Füveskönyv. Mert ő az én Ji Csingem. Alfám és omegám. Nem ítélkezek, csak olvasom.
- Kis Sárga könyv. Mert velősen döbbenetesen jó. Csak vigyorgok és el kell ismernem, hogy az egyszerűségben az igazság. Legtöbbször.
- Joanna Copestick: A családi otthon. Mert ez egy jó lakberendezős könyv. Ezerszer átlapoztam már, elolvastam minden betűjét, mégis szeretem. Még kollégista koromban vettem, összekuporgattam a pénzem, inkább nem ettem... Lehet, hogy most is ezt kellene tennem? :D
- Gavalda, Anna: Együtt lehetnénk. Mert szeretettem olvasni. A nőci jó író. :)
- Nail Gaiman: Sosehol. Mert szeretem a meséket, főleg, ha közben eszébe jut az írónak, hogy felnőtteknek írja. A fickó jó író.
- Fodor Ákos összes. Mert olyan, mint a vérbeli székely, keveset mond, de abban megáll a vasvilla. Aztán lehet gondolkodni rajta. Hosszan.
+ 1: Balázs Dénes: Ausztrália, Új-Zéland, Óceánia. Mert csak. :)

Akikre én lennék kíváncsi: mindenkire. Megtennéd, hogy ha már végigolvastad az én személyes listám, megírod a sajátod? :) Aztán hagyj egy linket, ami elveszet a te írásodhoz...
Azt mondjuk nem értem, hogy miért 10+1 és miért nem 11...

6 comments:

Mademoiselle said...

Én is ugyanerre gondoltam :-DD mármint, hogy miért nem 11...
Nagyon jó könyvek! mennyi cuccot tudtok magatokkal vinni?

helen said...

első körben keveset...

Eta said...

Játékon kívül pont ezt tettem a minap. :o)
http://horgolok.blogspot.com/2010/07/top-10.html

hanga said...

1. József Attila összes- nálam is. Nem tudom milyen kötődés, már azt sem, hogy mikortól datálódik, az bizonyos, ha gimi harmadikban valami verscím nem ugrott be valakinek Tőle, akkor engem kérdeztek meg.
2. Ady összes. Azt hiszem, 9 vagy 10 éves lehettem, amikor megkaptam bordó bőr borításban, amit én gondosan fehér papírral rögtön be is fedtem, hogy ne koszolódjon. Olvastam és ibolyát préseltem benne, végigjegyzeteltem az oldalakat irodalom órákon, és szintén nem tudom megmagyarázni, honnan a vonzalom. A táltosokat megtalálni nem nehéz, a hozzájuk való kötődést annál inkább.
3. Jane Austin: Büszkeség és balítélet - nálam is. 16 évesen olvastam először, rögtön beszereztem angolul is, megvan a BBC Prime-os fantasztikus adaptáció mind a két nyelven - imádom a rejtett humorát, a mai napig jókat kuncogok az apa beszólásain (pl. szűken gyorsan szitut idézek "Lányom, nehéz választás előtt állsz, a mai naptól vagy anyád nem szól többet hozzád, vagy én.")
4. - Sir Arthur Conan Doyle - Shelkock Holmes kalandjai - mert mindig meglepődök a végén. És a hangulatát is imádom.
5. Agatha Christie összes- Tini korom óta olvasom, gyakorlatilag elnyűhetetlen.
6. Dumas: A három testőr - a "kosztümös" regényekért odavagyok, de az a kiadás, ami nekem van meg tele van rajzokkal, korleírással, receptekkel, térképekkel, magyarázatokkal. Imádom. http://sues-pillowbook.freeblog.hu/files/a%20h%C3%A1rom%20tets%C5%91r.jpg
7. Wathay Ferenc énekeskönyve - Ezzel 15 évesen találkoztam először Csesznek váránál, majd rátaláltam "véletlenül" egy antikváriumban és azóta sem tudom kiadni a kezeim közül senkinek. Kölcsönbe sem. Valaha énekeltem is párat belőle, ma már megmaradt az olvasásos élvezet.
8. A Bridget Jones első kötete szigorúan angolul. Na, az vinnyogósan röhögősen könnyezős volt, amikor olvastam régesrég egy messzi galaxisban.
9. Van egy vékonka kis könyvem A/6-os, Shakespeare-ről és koráról szól, már megvolt 1996/97 környékén a régi gimim könyvtárában. Tele van metszetekkel, ábrákkal, leírásokkal GYÖNYÖRŰ. Azt "relaxációként" szoktam "olvasgatni". Ha hazaérek, ígérem megnézem az írót+pontos címet.
10. Laorusse enciklopédia gyerekeknek- 1992 környékén kaptam a nagypapámtól. Örök emlék, imádom lapozgatni, és már a fiam is rászokott.
+1 erre csak azt mondom: Szántai Lajos összes - remélhetőleg még bővül a kör. Amikor a régi magyar legendákat olvasom, kikerülök térből, időből. A pálosokról szóló külön nagy kedvenc.

Egy pár napot várni kell, hogy melyik blogomon csinálom meg én is ezt a játékot, de csatlakozom hamarosan :)
(hangaagi.blog.hu vagy hangaagi.blogspot.com)

Zsófi said...

Márai Füveskönyve velem is jött első körben. ;)

Irenka said...

Íme a listám helye: http://irenkakototui.blogspot.com/2010/08/az-en-101-es-konyvlistam.html

A Kis sárga könyvet nem ismerem, de az ismertetőd miatt meg fogom keresni.