Wednesday 13 October 2010

Day 7 - Iris

Szeretem, mikor a fotóval nem kell csinálni semmit, csak kicsit levágni a felesleget a széléről, és kész is :) Mint ez a nőszirom. A kis canon gép pont olyannak mutatja, amilyennek láttam: finom, törékeny kis pillangó, gyönyörű színekben. A háttér nem volt lényeges. A fotón se az.

Sokféle nőszirmot láttam. Eleinte nem is tudtam, hogy az lesz, a levele kicsit másabb, mint otthon, vékonyabb, karcsúbb - és a virág is, mint valami elnyúlt fülpuci: hosszú száron kis kiszélesedés. Aztán kinyílt. Nekem meg leesett az állam. Nem lehet elmenni mellette szó nélkül.
Helyesbítek: mint kiderült, nem nőszirom, ezért volt más a levele :-) ez egy vad orchidea faj :D

Remélem, nem néznek totál hülyének a szomszédék, mosolygok a virágokra. Vagyis: nem érdekel, ez egy szabad ország, ha a Miskáéknak lehet mezitláb postára menni, nekem is lehet vigyorogni a nősziromra :D

4 comments:

Huligánlány said...

Kislány voltam, amikor kiválasztottam magamnak a nőszirmot a kedvencemnek. Még a neve is gyönyörű: írisz...
Ha lányom lenne...
(nincs, és nem is lesz!)

Csilla böködéje said...

Csodásak a virágok! Nap mint na irigykedem egy kicsit, hogy felétek lassan nyár lesz. Igaz az itteni ősznek is csodás színei vannak. Csak hát az a jóóó meleg. Azt hiszem öregszem:-)

Aranyalma said...

Ne csak mosolyogj, beszélj is hozzájuk, várni fogják, hogy feléjük sétálj! :)

Alexandra said...

Nem tévedtél az írisszel, mert valóban az: vad írisz :)
Úgy látszik, mi magyarok egyből felismerjük. :)
A férjem is vad orchideának hívja, mint ahogy általában az ausztrálok annak nevezik a köznyelvben, de tévesen, mert ez nem az.
A latin neve Dietes Grandiflora és egy fűféle.
Itt van róla bővebb infó:
wikipedia
Nálunk is van a kertben :)